Eerlijk – frank over betrouwbaarheid

frank. Je kunt als accountant een slechtere naam treffen. Alleen al vanwege de betekenis: eerlijk, dapper, recht door zee… De laatste jaren voelen accountants zich steeds meer in de hoek geduwd van de onbetrouwbare adviseurs – maak ik op uit de discussies binnen de beroepsgroep en de massa maatregelen tot gevolg. Terecht? Daar wil ik ook wel eens frank over zijn…

Persoonlijk heb ik er nog niet veel van gemerkt, dat klanten ons minder vertrouwen. Niet bij mijn klanten in elk geval. Ergens valt het in het midden en kleinbedrijf ook allemaal wel mee volgens mij. Maar aan de andere kant… vertrouwen we elkaar nou echt?

Hoe integer zijn wij zelf?

Vertrouwen of integriteit zit ‘m niet in regels, procedures of protocollen, dat zit in je. Als een moreel kompas. Maar juist daarom ben ik er ook van overtuigd dat niemand altijd integer kan zijn. Dat is niet fijn, niet goed, maar wel de realiteit en het is ook niet iets van vandaag of gisteren. Het is zo’n beetje kort na het ontstaan van de aarde al begonnen. Dat eerlijke besef dat we allemaal maar mensen zijn kan ook een mooie basis zijn om elkaar juist wel te vertrouwen. En dat gaat twee kanten op. Want als de accountant betrouwbaar en integer moet zijn – gaat dat voor zijn klanten dan ook niet op?

Hoe betrouwbaar zijn onze klanten?

Als klant een beetje informatie achterhouden of anders inkleuren, is dat erg? Ja dus. Voor mij gaat vertrouwen verder dan erop kunnen rekenen dat de ander je niet belazert of ten koste van jou een voordeel zal behalen. Het gaat over niets achterhouden. Als ondernemer alles bespreken met je accountant, het niet mooier voordoen dan het is. Je zorgen delen als je financieel krap zit en juist advies nodig hebt. Open blijven communiceren en naast elkaar staan. Moed inspreken, oplossingen zoeken. En ja, zelfs eerlijk advies vragen als je op basis van cijfers beter kunt stoppen met je bedrijf.

Zijn de cijfers te vertrouwen?

Cijfers zijn cijfers, toch? Nou… we kennen allemaal wel voorbeelden – en wat zeggen cijfers nou helemaal? Misschien vreemd uit de mond van een accountant, maar ik durf te stellen dat de cijfers maar voor 60% iets vertellen over het succes (of het ontbreken daarvan) bij een ondernemer. Succes is een relatief begrip en vaak, ten onrechte, verward met winst of financieel gewin. Evengoed, zelfs als ze maar voor 40% iets zouden zeggen over de onderneming en de ondernemer, dan nog moeten ze betrouwbaar zijn. Je moet erop kunnen vertrouwen dat de cijfers in elk geval kloppen.

Waarop wil ik vertrouwen?

Als accountant moet ik ook op dingen kunnen vertrouwen. Op betrouwbare software, en natuurlijk op actuele informatie. Dat je als klant financiële informatie tijdig en volledig aanlevert. Maar ook niet-financiële gegevens deelt, over je markt en concurrentie, over personeel en de persoonlijke situatie. Pas dan kan ik de cijfers lezen. Voor mij zijn cijfers, jaarrekening of tussentijds, slechts een indicatie van hoe een bedrijf ervoor staat. Een diagnose die richting geeft voor mogelijkheden en stappen. Dan kunnen we er samen op vertrouwen dat mijn advies ook het beste advies is in jouw situatie.

En waarom zou je mij vertrouwen?

Eerlijk is eerlijk: het is lastig om als ondernemer alles over jezelf bloot te geven aan een professional die zelf op afstand blijft. Ik vergelijk het maar met een bezoek aan een medisch specialist, niet zelden voelen patiënten zich daar een ‘object’ of een interessante case. Op zich is een professionele houding soms nodig maar niet in de relatie tussen een ondernemer en accountant. Het draait immers om veel meer – het gaat om jou. Als het lastig gaat, als je twijfelt, de schulden je passie temperen. Vanuit dergelijke, moeilijke, situaties ontstaat vertrouwen. Als beide partijen zich laten ‘kennen’.

En precies daarom wil ik jou als ondernemer kennen én wil ik de accountant zijn die je kent. Mijn naam heb ik gelukkig al mee.