Naast de ondernemer? Liever geen oordeel.

frank. accountant naast de ondernemer. Standaardquote met enige variatie gebruikt door veel accountants. Daardoor dreigt het een holle frase en betekenisloze uitroep te worden in de hoop hiermee ondernemers aan te trekken als klant. Weet je wat veel ondernemers eigenlijk willen? Helemaal geen accountant die naast ze staat. Maar een accountant die niet oordeelt en gewoon eerlijk is.

 

Naast de ondernemer?

 

Accountants die naast de ondernemer willen staan. Ik weet het niet. Samen ondernemen, ook zoiets. Persoonlijk geloof ik er niet zo in. Je bent ondernemer geworden omdat je geen zin had om naar een baas of wie dan ook te luisteren. Omdat je dacht – en denkt – dat je het beter wist of gewoon omdat je je eigen fouten wil maken. Je eigen zin doen, daar ben je ondernemer voor. Anders gesteld: je moet toch wel vrij onzeker zijn als ondernemer om nou echt samen met je accountant te willen ondernemen…

Toch krijg je als accountant wel dingen onder ogen die geen ander te zien krijgt. Daarom vind ik het zo belangrijk dat er wederzijdse openheid en vertrouwen is. Daar hoort voor mij bij dat je niet oordeelt. Omdat ondernemers het dan dus niet mooier hoeven maken dan het is. Wat ik van mijn klanten hoor, is dat ze dat toch bijzonder vinden van mij als accountant. Misschien is dat het wel, ik weet het niet. Voor mij is het vanzelfsprekend. Het is de reden dat ik zo graag werk met ondernemers in het MKB.

Het heeft zo weinig zin om de zaken mooier voor te spiegelen. ‘Die investering paste eigenlijk wel niet in het budget, maar ik kijk naar de lange termijn.’ Of: ‘Ik factureer komende tijd wat meer/minder, waarschijnlijk, stel de prognose maar wat bij.” Ik ken alle verhalen, zeker als ondernemers een lening willen aanvragen of een regeling willen treffen met de belastingdienst. En soms zijn deze verhalen gewoon waar en terecht. Maar soms ook niet, en dan houd je niet alleen mij maar ook jezelf voor de gek.

 

En soms overkomt het je inderdaad allemaal tegelijk…

 

Een voorbeeld uit de praktijk. Een kersverse ondernemer start vanuit een ‘veilige’ loondienstbetrekking. Er zijn al diepgaande gesprekken geweest, met kritische en lastige vragen over hoe het thuisfront over de plannen denkt. Welke ‘offers’ zijn ze bereid te brengen, zijn er buffers (nee, dus)? Kunnen ze terug in bestedingspatroon? Goed, de aangevraagde lening wordt toegekend, enthousiast wordt de knoop doorgehakt en… nog geen maand later ontdekt de belastingdienst een fout in de aangiften van 5 opeenvolgende jaren. Weg lening. De eerste grote opdracht wordt pas na een jaar betaald. Weg buffer. En dan begint een lang traject met vragen als ‘welke rekening betalen we deze maand?’

Als ondernemer overkomen sommige dingen je en daar reageer je op. Ze komen per toeval op je pad, of je hebt ze over je afgeroepen. Hoe dan ook: als ondernemer ben en blijf je verantwoordelijk voor je beslissingen, voor de goede en de foute beslissingen. Daar helpt een accountant niet aan die zogezegd naast je staat, die met jou onderneemt. Wat wel helpt is een accountant die de situatie accepteert zoals het is, rustig blijft en nadenkt over de beste strategie om het op te lossen. Zelfs als het gewoon helemaal je eigen schuld is.

Ondernemen in het midden- en kleinbedrijf is soms best eenzaam. Op veel terreinen weet je precies wat je wilt, maar er zijn ook terreinen van het ondernemen waar je geen ervaring mee hebt, of je hebt er gewoon echt niks mee. Dan is het prettig om tegen een andere ondernemer aan te praten, advies te vragen, te luisteren en ervaringen te delen. Maar bij financiële en/of netelige kwesties is dat anders. Dan wil je een betrouwbare persoon, iemand die weet wat ondernemen is, die kennis en ervaring heeft én geheimhoudingsplicht.

 

Iemand die eigenlijk toch al alles van je weet en het ook wil weten. Je accountant!

 

Een accountant is een specialist, met brede kennis op een specifiek terrein van het ondernemen. Je kunt hem of haar niet overal inzetten, maar wel breed. Soms is je accountant je adviseur, soms je klankbord, soms je praktische probleemoplosser, soms degene die simpelweg orde schept in de (financiële en fiscale) chaos én soms degene waarmee je je zorgen deelt. En als je nou toestaat dat ik echt eerlijk ben, zal ik nergens over oordelen.