Over frank.

 

De accountant die je kent? Wie A zegt moet B zeggen. Frank is meer dan een naam of merk. Frank is de accountant die het echt anders wil doen. De adviseur die naast de ondernemer wil staan. De betrokken werkgever. De ondernemer die buiten gebaande paden durft te gaan. De mediator die conflicten oplost. De gedreven vrijwilliger.

 

Echte interesse in mensen is wat mij drijft. Dat klinkt wat pretentieus, en misschien is de term wel te veel gebruikt. Maar het is bij alles wat ik doe mijn ambitie, natuur, talent, afijn hoe je het ook wilt noemen, om me te verdiepen in mensen. Niet te verwarren overigens met nieuwsgierigheid en niet vanuit persoonlijk of commercieel belang. Nee, puur willen begrijpen wat mensen drijft, hem of haar leren kennen. En die drive zet je als accountant natuurlijk niet zomaar ‘uit’.

 

Opgeleid in de accountancy trek ik wel naar ondernemers. Ik spreek nu eenmaal de taal van cijfers, winst/verlies, prognoses en eigen vermogen… maar mijn ‘ding’ gaat verder. Ik wil verbanden leggen. Tussen cijfers en de dromen of angsten van de ondernemer. Luisteren en doorvragen naar visie, passie, waar iemand wil uitkomen en op welke manier. Tegelijk ook confronteren, de spiegel voorhouden over wat het kost, letterlijk en figuurlijk. Niet mijn mening opdringen, maar ‘oplopen’ met de ondernemer.

.  

 

Op de middelbare school kocht ik een boek over de accountantspraktijk. Dat ging niet over cijfers maar over de relatie tussen de accountant en zijn klant. In dat boek werd de accountant beschreven als ‘de huisarts van het ondernemer’. Dat contact met mensen, met ondernemers, daarom wilde ik accountant worden. En nog steeds. Niet alleen omdat het geweldig leuk is, maar vooral om persoonlijke informatie te kunnen combineren met harde cijfers. Dan geef je pas echt advies dat ergens over gaat.

 

Na redelijk wat jaren studie, soms makkelijk, vaak moeizaam, studeerde ik af. Met uitzondering van mijn eerste drie jaar ben ik altijd werkzaam geweest in de accountancy. Ik heb mooie en minder mooie ervaringen opgedaan bij verschillende accountantskantoren. Bij een grote diversiteit aan klanten, leuke en minder leuke collega’s, en door ingrijpende ontwikkelingen binnen het vakgebied. Dat alles heeft mij gevormd tot de accountant die ik nu ben. Geïnteresseerd in de ‘ondernemer-mens’ en zijn financiële cijfers. En in die volgorde.

 

Daarnaast ben ik nog veel meer. Christen, vader en bonus-vader van 5 mooie jong-volwassenen. Ik doe mijn best een liefhebbende echtgenoot te zijn, jongerenwerker, buurtbemiddelaar, vrijwilliger schuldhulppreventie en bestuurslid bij Stichting Present Terneuzen, amateur-kok zonder ambities, (straat)fotografie, fervent aanhanger van Paolo Coelho en Carlos Ruiz Zafon (schrijvers) en stylist/klusser met wisselend succes. Maar in alles wat ik doe: met passie en op zoek naar uitdagingen. Omdat je daarin jezelf leert kennen.