Zorgverzekering, energie en …accountant?

 

Het is weer het eind van het jaar en traditioneel het moment om over te stappen naar een andere zorgverzekering of energieleverancier. Maar waarom in deze periode ook niet overwegen om over te stappen naar een andere accountant? Met ingang van een nieuw (boek-)kalenderjaar overstappen naar een andere accountant is veel praktischer dan ergens midden in het jaar.

 

Op zich begrijp ik natuurlijk wel dat je niet zomaar overstapt. Je kunt je accountant niet vergelijken met een zorgverzekeraar of energieleverancier. Je hebt, als het goed is, een andere relatie met je accountant dan met beide anderen (als dat niet zo is, dan heb je een uitstekend excuus om eens kritisch naar je accountant te kijken). Want dat mag en is goed, kritisch zijn op je accountant. Hoe kom je trouwens bij een accountant terecht? Ik heb niet de indruk dat hier een heel streng selectieproces aan ten grondslag ligt bij de meeste ondernemers.

Ik denk wel eens dat sommigen langer onderzoek doen én kritischer zijn bij hun mobiele telefoon dan bij het kiezen van een accountant. Meestal gaat het toch via andere ondernemers, familie, kennissen of uit het netwerk. Anderen hechten aan gevestigde namen, of juist niet. Toch zijn er weinig ondernemers die met meerdere (potentiële) accountants het gesprek aan gaan (zeg maar een soort sollicitatieprocedure). Nu zegt zo’n eerste gesprek ook niet alles – de meeste accountants zijn er niet echt een ster in om zichzelf te verkopen – maar je voelt vrij snel of je een klik hebt of niet.

De ene accountant is de andere niet.
Want daarin zit het verschil. In principe leveren alle accountants dezelfde diensten (aangiften, jaarrekeningen, adviezen, administratie, etc) en tegen min of meer dezelfde kwaliteit. Wat niet overal hetzelfde is zijn de tarieven en hoe je accountant met jóu omgaat. Ga je voor de laagste prijs, dan zul je wat minder aandacht krijgen en betaal je voor alle extra’s. Ga je voor een duurzame relatie, waarin je bij wijze van spreken alles durft te delen, dan is hij/zij waarschijnlijk wat duurder. Maar je krijgt er dan ook ongelooflijk veel voor terug.

 

Dus wees eens eerlijk en durf kritisch te zijn op je relatie met je accountant. Passen jullie nog bij elkaar? Klopt de prijs/kwaliteitsverhouding nog? In het beste geval zeg je volmondig ‘ja’. Blijf dan vooral klant bij hem of haar (en misschien moet je dat dan ook maar eens tegen hem of haar zeggen: ‘ik heb er eens goed over nagedacht en ik heb besloten klant bij jou te blijven’. Dat vinden ze leuk!).

 

Voel je toch een twijfel, wacht dan niet tot 31 december om op zoek te gaan naar een nieuwe accountant. Benut de komende maanden voor een aantal oriënterende / kennismakingsgesprekken met andere accountants. Selecteer een aantal verschillende types (het zijn niet allemaal grijze pakken tenslotte) en kijk waar je je goed bij voelt, hoe hij/zij de werkzaamheden zou oppakken, wat hij/zij voor jou zou kunnen betekenen. Durf vooral kritisch te zijn en vraag gerust eens door aan de hand van een lastig vraagstuk. Die prijs, daar kom je dan samen wel uit.

Succes met evalueren en het vinden van de accountant die bij je past!

Frank.